За да изберем правилно своето наргиле? Ех ако едно време имаше някой, който да ми напише на готово подобна информация щях да си спестя доста грешки при избора си на наргилета. Е какво пък тези грешки са ми помогнали да стигна до някои изводи, които сега ще ви дам и ще помогнат и на Вас!

Първите 3 наргилета в живота ми ми бяха подарък и не съм ги купувал лично, но следващите ми ги избирах сам 🙂 . Няма да влизам в подробности и обяснения какви бяха първите ми наргилета, защото те бяха класически наргилета и доста старомодни в сравнение с модерните варианти. Вече живеем в такова Наргиле време че избора на наргиле е супер- супер разнообразен и човек лесно може да се обърка какво точно да избере. Бюджета е от огромно значение за това какво наргиле ще изберете, но има и други особенности на които да обърнете внимание.

Изборът на марка е важен! Винаги предпочитайте наргилета с утвърдена и позната марка. Ако не сте запознати с марката- питайте търговеца от който закупувате наргиле или потърсете съответната марка в интернет. Отдавна вече наргилетата се купуват и по марка, така че избягвайте наргиле без марка или такива с неизвестна марка, която няма страница, инстаграм или уебсайт. Точно както телефон, кола или друга вещ- няма да си вземете телефон без марка на капака нали, малко е странно?!

Материали на наргилето. Материалите, от които е направено самото наргиле оказват голямо влияние и върху цената. Най качествените и издържливи наргилета са направени от стомана, но са и с най- висока цена. Алуминият е друг материал, който се използва често при наргилетата- доста по евтин, но и по малко издържлив във времето. Все пак ако нямате бюджет за стоамана алуминият също е добър вариант, но поне Ви съветвам да потърсите хибридни варианти, които са от получасти стомана от вътре и алуминиева камера и стем отвън. Има и други материали от които се правят някои наргилета, като мед, бронз, пластмаса, дърво и други, но не Ви съветвам да взимате подобни варианти- освен ако не търсите традиционно Арабски или Египетско наргиле. Доста по неиздържливи са във времето, корорзират по лесно и се напояват с аромат от самото наргиле, което ще развали сесията ви във времето.

Материали на колбата- вазата. Тук вече става въпрос за няколко материала от които може да се изработи вазата, но безспорно трябва да търсите стъкло. А какво да е стъклото вече зависи от бюджета, не е нужно да се фокусирате толкова в това, но някои марки наистина имат доста по добри стъкла от други. А дори има и висок клас вази от Чешки кристал Бохемия, но това ще допринесе единствено за визуалната част на нещата. Ако изберете марково наргиле почти сигурно е че вазата ще е от добро стъкло. Има и по евтини марки с много качествени стъкла.

Стил на самото наргиле. Тук вече избора е изцяло Ваш няма човек, който да ви каже какъв е Вашия стил- това е нещо което Вие определяте и решавате. Можете да заложите и на традиционно наргиле, както и на по модерно, разгледайте в интернет магазините за наргилета, разгледайте и магазините до които имате достъп физически. Посетете някои добър наргиле бар вижте и там наргилетата. След като сте си избрали стил, а може би и съответно е ред на следващия критерии.

Тип на самото наргиле стил на пушенето му. Можете да заложите на много варианти в това какво наргиле да изберете от микро наргиле до Голямо масивно наргиле, от наргиле с един маркуч до наргиле с 4 маркуча, от наргиле на тапа до наргиле на специален клик мехънизъм, от отворена до затворена камера и още много. Вариантите са много и честно казано тази статия няма да ми стигне да говоря на тази тема, защото тя е свързана и със съответния стил на пушене. Има много плюсове и минуси за всеки вид наргиле, както и за всяка част по него, която може да промени пушенето, дори вазата има значение за това как се завърта дима вътре у тръгва от камерата през маркуча до Вас. За да не ставам сложен- най- важното е да опитате самото наргиле как е на пушене преди да го вземете, ако имате тази възможност.

Това беше за тази статия, която стана доста по дълга от очакваното. Има още доста да се говори на тази тема, така че продължавайте да следите блога!

Ваш Наргиле Инженер, Матео Илиев