В тази статия ще се опитам на кратко да Ви кажа какво представлява тютюнът за наргиле. Ще разберете с какво се различава от останалите видове тютюни за цигари и пури например. Ще откриете какво точно има в тютюна за наргиле.

Основната разлика при тютюна за наргиле от останалите видове тютюни е това че той е мокър. За разлика от тютюна при цигарите и пурите, където изискването е да е сух, при наргиле тютюна имаме напояване с глицерин, меласа, мед и допълнителни ароматизатори. Това позволява на тютюна за наргиле да изгаря доста по бавно, тъй като той се нагрява а не изгаря с директен допир до огън. Принципа на изгаряне е много подобен на електронните цигари имаме нагряване вместо директно изгаряне, заради това и би трябвало тютюна за наргиле да отделя доста по малко вредни вещества (Ако са спазени и правила като качествен тютюн, качествени въглени, качествено наргиле и добра техника на приготвяне)

Сортовете тютюн, които се ползват за производството на наргиле тютюн могат да са най различни. Общото между тях е че те са такъв тип че могат да попият голямо количество меласа, глицерин и мед- тоест са абсорбиращ тип тютюн. Интересен факт е че в най- общия случай процентът истински тютюн, който има в тютюна за наргиле е около 15% (този процент може да варира в зависимост от вида тютюн и при някои тютюни е по- висок)

Общо взето тютюните за наргиле се делят на 3 вида:
Blond Leef тютюн
Dark Leef (Черен) тютюн
Herbal tobacco или Билков тютюн (все още доста непопулярен у нас)

За приготвянето на всеки вид наргиле тютюн от посочените се отглеждат и добавят различни сортове тютюн.

Съществуват и други смеси за пушене в наргилето различни от тютюн- Пасти, Кремове, Камъни, Кристали, Гелове и т.н., които могат да са на безникотинова или на никотинова основа. В тях най често няма никакъв тютюн. При вариантите с никотин също няма тютюневи листа, а просто извлечен чист никотин от тютюневите листа. Няма да разглеждаме подробно тези смеси тук, но в някой и друг пост мога да им обърна внимание 😉

Това е наргиле приятели, надявам се кратко и ясно има още доста да се каже по темата така че очаквайте още инфо в следващите статии.

Ваш наргиле тютюнчо, Матео Илиев